Investicije u Kragujevcu nisu ugrožene

Bez autora
Jan 19 2011

Posle referenduma u "Fijatovoj" fabrici u Torinu, na kojem su radnici prihvatili fleksibilnije radno vreme, ali i zarade, najavljeno je značajno ulaganje u pogone "Fijata" u Italiji. Međutim, to neće smanjiti ulaganja u Srbiju.Kompanija "Fijat", koja je kupovinom američkog brenda "Krajsler", postala globalni igrač, ovih dana doživljava najveću tarnsformaciju u istoriji, jer bi trebalo da do kraja godine obezbedi kapacitete za prizvodnju oko pet miliona automobila na svih šest kontinenata.

Investicije u Kragujevcu nisu ugroženeNajavljena veća ulaganja "Fijata" u fabrike u Italiji neće ugroziti investiciju torinske kompanije u Srbiji.

Sve je spremno za novi model, a ove godine će se odvojiti značajna sredstva iz budžeta za realizaciju programa "Fijata" u Srbiji, poručuju iz Ministarstva trgovine.

Posle referenduma u "Fijatovoj" fabrici u Torinu, na kojem su radnici prihvatili fleksibilnije radno vreme, ali i zarade, najavljeno je značajno ulaganje u pogone "Fijata" u Italiji. Međutim, to neće smanjiti ulaganja u Srbiju.

Kompanija "Fijat", koja je kupovinom američkog brenda "Krajsler", postala globalni igrač, ovih dana doživljava najveću tarnsformaciju u istoriji, jer bi trebalo da do kraja godine obezbedi kapacitete za prizvodnju oko pet miliona automobila na svih šest kontinenata, piše italijanska štampa.

Dopisnica RTS-a iz Rima Marinela Ražnatović javlja da je u intervjuu za rimsku Republiku prvi čovek "Fijata" Serđo Markione rekao da u Italiji moraju da se naviknu na novu činjenicu da aktuelni "Fijat" ima više glava, u Torinu, Americi, Brazilu, Turskoj, Srbiji, a nada se i Kini.

S obzirom na planirani obim proizvodnje, svima sledi i deo od predviđenih preko 35 milijardi evra investicija do 2014. godine.

Oko 20 milijardi, "Fijat" će uložiti u italijanske fabrike, za fabrike u Brazilu predviđeno je nešto više od četiri milijarde evra, a za "Zastavu" u Kragujevcu oko milijardu evra.

U Ministarstvu ekonomije kažu da je sve spremno za novi model i da će se ove godine odvojiti značajna sredstva iz budžeta za realizaciju programa "Fijata" u Srbiji.

"Realizacija investicije ide nesmanjenom žestinom i očekujemo da do kraja godine izađe probni model, odnosno puna proizvodnja 2012. godine. Mi ćemo kao država investirati u fabriku 70 miliona evra", kaže Nebojša Ćirić, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije.

Otvaranje tržišta automobila

Ekonomisti kažu da svaki strani kapital, naročito u vreme krize, može lako promeniti lokaciju. Za sada, investicija u Srbiji, čak i sa malim ugalanjem, donosi korist "Fijatu".

"Moramo otvoriti tržište automobila i uspeh tog projekta zavisiće od toga da li će automobili proizvedeni u Srbiji naći mesto na svetskom tržištu, i da li će možda i 'Fijat' početi da menja strategiju, pa da pojača proizvodnju na nekom drugom mestu", rekao je ekonomista Milan Kovačević.

Skoro je izvesno, po pisanju italijanske štampe, da će se u Kragujevcu sklapati dva modela možda čak istog karoserijskog tipa. Pominju se novi "fijat ideja" i "lanča muza".

Njihova budućnost zavisiće i od spremnosti naše prateće industrije koja bi trebalo da se uključi u taj posao, jer sklapanje automobila na daljinu od nekoliko hiljada kilometara nije isplativ posao na duže staze, kažu u "Fijatu".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik